JNL - приватне виробничо-торгове підприємство

+38 (0462) 672100

  • Горох для супу — 500 г
  • Сода — 1 чайна ложка
  • Картопля очищена — 600 г
  • Ребра свинячі копчені — 600 г
  • Копчений підчеревок — 400 г
  • Цибуля ріпчаста очищена — 2 шт
  • Морква очищена — 2 шт
  • Рослинна олія, сіль, цукор, перець чорний, запашний та лавровий лист (за смаком)
  • Декілька скибочок хліба для грінок

Крок 1

Почнемо з гороху. Промиваємо. Заливаємо водою, щоби покрило на долоню, і ставимо варитися на повільний вогонь. Згодом підніметься піна - це білок, зберіть її. Потім додайте|добавляйте| чайну ложку соди і продовжуйте варити. Сода допомагаємо бобовим швидше зваритися. І стежте, щоб горох не пригорів. Перемішуйте, зменшуйте вогонь, якщо того вимагає кипіння. Завдання – отримати повністю розварений горох. Для цього його потрібно варити не менше години. Тим часом перейдемо до решти інгредієнтів супу

Крок 2

Варимо реберця та картоплю разом.

Все дуже просто - картопля порізати кубиками 2-3 см або шматочками будь-якої довільної форми, закласти в каструлю разом із ребрами та залити холодною водою.

Води не повинно бути багато - щоб тільки покрило картоплю з ребрами, буквально на пару пальців. Варимо на середньому вогні, 15 хвилин до готовності картоплі. Солимо після закипання.

Поки готується картопля, є час зайнятися пасеруванням.

Крок 3

На слабкому вогні треба обсмажити з мінімальною кількістю рослинної олії цибулю та моркву з підчеревцем. І тут є порада шефа. Моркву потрібно натерти на дрібній тертці і на середній — приблизно навпіл. Навіщо на найдрібнішій? Для кольору.

Спочатку смажимо цибулю з підчеревцем, нарізаним кубиком 5 мм. Потім додаємо моркву. Її посипаємо цукром. І на середньому вогні близько 10 хвилин смажимо.

Крок 4

У результаті у нас готове горохове пюре, картопля з реберцями відварена і чекає, і пасерівка з цибулі та моркви з підчеревцем обсмажена і теж готова.

Наступний крок – все з'єднуємо та доводимо до смаку. Даємо закипіти, додаємо кілька лаврових листків і 5-6 горошин чорного перцю. Якщо потрібно, досолюємо. І тільки-но суп закипів — він готовий. Тепер дайте йому настоятися півгодини, і можна приступати до трапези.

А за той час, що суп наполягає, можна встигнути підготувати сухарики, грінки, крутони — те, що любите.

Мені дуже подобається гороховий суп зі сметаною та дрібно рубаною зеленню петрушки чи кропу. Ну і з гострим перчиком - це суп з копченими реберцями.