JNL - приватне виробничо-торгове підприємство

+38 (0462) 672100

Україна має великий сільськогосподарський потенціал, здатний надати велику кількість якісної сировини для харчової та переробної промисловості. У всьому світі інвестиції в ці галузі є одними з найпривабливіших, адже людина майже всі свої проблеми може відкласти на "завтра", а про їжу має думати щодня.

Крупа у харчовому раціоні людини становить від 8 до 13% загального споживання зернових. В Україні, що є характерним для небагатьох країн світу, споживаються круп'яні продукти, вироблені з широкого переліку зернових культур - понад 10 найменувань. Рис, просо, гречку називають іноді власне круп'яними культурами, оскільки основну масу зерна цих культур використовують для крупи. Крім того, крупу та круп'яні продукти виготовляють із зерна вівса, ячменю, пшениці, кукурудзи, гороху. В окремих випадках переробляють у круп'яні продукти сорго, чумізу, сочевицю та ін. Асортимент круп'яної продукції досить широкий - це крупа з цілих або подрібнених ядер, пластівці та інше. Велика кількість круп'яних продуктів має історичну закономірність. Адже Україна належить до невеликої кількості тих країн, де виростають та культивуються всі види зернових.


Горох – це основна зернобобова та одна з найдавніших культур в Україні. Археологічні знахідки насіння гороху періоду третього тисячоліття до Нової Ери в Чернівецькій та Івано-Франківській областях, а в басейні Північно-Донецька - п'ятого століття до нашої ери, є підтвердженням цього. Це було за царя Гороха» — мають на увазі події глибокої давнини. Наш горох - той самий, з якого ми варимо гороховий суп, - виявляється, був відомий ще тоді, коли не знали ні капусти, ні моркви, ні тим паче картоплі. При розкопках на території сучасної Швейцарії горошини знайшли в поселеннях, що належать до кам'яного віку. Латиною горох — «цицеро». Звідси, між іншим, прізвище знаменитого римського оратора Цицерона, яке російською звучало б, як Горохів. За переказами, один із його предків мав на носі бородавку у формі горошини, за що й прозвали Цицероном. Прізвисько закріпилося за всією родиною.

Сьогодні горох вирощують у всіх країнах світу, і за посівними площами (близько 11 млн. га) він займає четверте місце після сої, квасолі та нуту. Горох вирощують для харчових продуктів, його переробляють на борошно, крупи, пластівці, консерви. З гороху виробляють два види крупи: горох цілий лущений і горох колотий лущений двох сортів: першого і другого.


Головна корисна якість гороху, як та інших представників сімейства бобових, полягає у високому вмісті білка, що містить цінні і незамінні амінокислоти (лізин, триптофан, цистеїн, метіонін). Цей продукт завжди входить до раціону харчування веганів і вегетаріанців, тих, хто тримає пост, а також потребує посиленого білкового харчування (спортсмени, люди важких професій). Крім білкової складової у гороху також міститься крохмаль, натуральні цукри, жири (насичені жирні кислоти), клітковина. Вітамінний ряд, представлений у гороху, містить бета-каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, Е, Н, РР. Надзвичайно широкий і різноманітний набір мінеральних солей. Горох по праву можна назвати рекордсменом за вмістом мікро та макроелементів, у його складі міститься: калій, кальцій, натрій, магній, стронцій, олово, сірка, хлор, фосфор, йод, цинк, марганець, залізо, алюміній, молібден бор, фтор, Ванадій, титан, нікель, кремній, стронцій, хром. Такий багатий набір цінних речовин багато в чому пояснює користь гороху для здоров'я людини. Молодий зелений горошок має антисептичні властивості, здатний виводити глистів із травного тракту, позитивно впливає на роботу серцево-судинної та кровоносної систем, допомагає прибрати набряклість. Високий вміст органічних кислот (лимонної та щавлевої) дозволяє горошку виводити з бруньок пісок, що є відмінною профілактикою сечокам'яної хвороби. Для розсмоктування твердих запальних інфільтратів, наривів, фурункулів застосовуються припарки з горохового борошна. Сучасні дослідження виявили в олії гороху гормоноподібні сполуки.

Крупи пшоняні
Крупа пшоно, відрізняється високою поживністю, хорошими смаковими якостями і є одним з поширених продуктів харчування. У народній медицині пшоно цінується як продукт, що дає силу, що «зміцнює тіло».
Крупа пшоно багата білками, жирами, крохмалем, вітамінами (B1, B2 PP, провітамін А), мінеральними речовинами (магнієм, кальцієм, калієм, натрієм, фосфором та залізом).
Страви з пшоняної крупи мають високі якості, швидко розварюються і включаються в раціональне та лікувальне харчування при захворюваннях печінки, атеросклерозі, ожирінні.
Пшоняна каша - це один із засобів, здатних найкращим чином виводити з організму антибіотики. Пшоняна каша покращує роботу органів кровообігу, нервової системи та печінки.

Гречані крупи відносяться до найбільш споживаних та улюблених видів круп. А прийшла до нас гречка з Гімалаїв, де зростає найбільша кількість форм дикої та культурної рослини. Гречка цінна своїм складом. За хімічним складом вона містить 12-15,4% білків, 58-60% крохмалю, 12,5-15,0% клітковини, 2,5-0,7% цукру, 2,3-2,5% мінеральних речовин ( сполуки заліза, кальцію, фосфору), вітаміни В1, В2, рутин. За однією з найважливіших незамінних амінокислот - лізину - гречка перевершує просо, пшеницю, жито, рис, і наближається до соєвих бобів. За змістом треоніна гречка перевершує пшеницю та жито. За вмістом валіну, лейцину та фенілаланіну може бути прирівняна до молока та яловичини, за вмістом триптофану не поступається продуктам тваринного походження.

Крупа збагачена клітковиною, яка пов'язує канцерогенні речовини та виводить їх із організму.

Страви з гречаної крупи рекомендують при атеросклерозі, гіпертонії, набряках різного походження.

Гречана каша сприяє виведенню з організму надлишкового холестерину (а отже, любителям гречки не загрожують старечий склероз та проблеми із серцем) та виводить із організму шлаки та іони важких металів. Гречана каша вкрай корисна при різних захворюваннях судин, ревматичних захворюваннях та артритах. Вона покращує кровообіг, зміцнює імунну систему.

Окрім крупи з цільного ядра, випускають і подрібнену крупу з ячменю, пшениці, кукурудзи, так звану, номерну, тобто розділену крупністю на фракції - номери.

 

Крупа ячмінно-перлова.

Батьківщиною ячмінно-перлової крупи вважають Азію. За часів фараонів вона була відома в Єгипті, а пізніше проникла до Греції та Римської імперії. Ячмінь також популярний у Гімалаях, де він зростає на висоті п'ять тисяч метрів над рівнем моря.

Ячна-перлова крупа багата на вітаміни групи А, Е, групи В, мінеральними речовинами, мікро- і макроелементами (калієм, фосфором, залізом).

Рекомендується вживати у вигляді каш, гарнірів, биточків, включаючи її в дієти. Ячмова – перлова крупа використовується у профілактичному харчуванні для приготування слизових відварів при захворюваннях органів травлення.

Добре зварена перлова каша - один із засобів профілактики недокрів'я, ожиріння, вона багата на амінокислоти, які мають противірусну дію. У перловці є лізин, який бере участь у виробленні колагену, а колаген – це те, що уповільнює появу зморшок, зберігає шкіру пружною та гладкою.

Крупа пшенична

Для виробництва круп використовується високоякісна пшениця. Пшенична крупа це унікальне джерело енергії. Продукт для тих, хто веде активний спосіб життя. Природний колір, однорідність крупинок забезпечують високі споживчі властивості, легко засвоюється організмом.

У пшеничній крупі містяться рослинні білки, вуглеводи, велика кількість клітковини, а також мінеральні речовини та вітаміни. Крупа має велике значення у дитячому та дієтичному харчуванні.

Пшенична каша відрізняє високим вмістом холіну – речовини, що регулює жировий обмін.

Крупа пшениці має приємний від жовтого (з ярого) до сірого (з озимого) колір. Також вона характеризується однаковою консистенцією майже всіх частинок.

Таким чином, пшенична - це неймовірно корисна крупа, яку можна вважати дієтичною (і навіть дитячою), оскільки вона дуже швидко засвоюється, але при цьому дуже поживна (за рахунок великої кількості білка).

Пшенична крупа використовується для приготування пшеничного кашу, запіканок, пудингів, биточків, супів.

 

Крупа кукурудзяна

Кукурудзяна крупа виробляється внаслідок переробки насіння кукурудзи.

Кукурудзяна крупа – цінний поживний продукт. Кукурудзяна крупа характеризується великим вмістом вітамінів – групи В, А, Е, РР, та мікроелементів – заліза, кремнію. У ній міститься до 75% вуглеводів, каротин, тому вона особливо рекомендується людям похилого віку і тим, хто веде малорухливий спосіб життя. Каша з кукурудзи малокалорійна, здатна виводити жир та пестициди з організму.

Кукурудзяна крупа багата на крохмаль, залізом містить вітамін РР. Каші у добре розвареному вигляді легко засвоюються та сприяють оздоровленню кишечника.

Крупа кукурудзяна здатна гальмувати процеси бродіння та гниття в кишечнику, що дозволяє періодично вмикати її в харчову дієту.

У виробничих цехах випускають п'ятиномірну кукурудзяну шліфовану крупу, кукурудзяну крупу для пластівців і дрібну - для виробництва хрустких паличок, кукурудзяне борошно, кукурудзяний крохмаль, а з кукурудзяних зародків, виділених при виробництві крупи, борошна та крох.

Кукурудзяну крупу використовують для приготування кукурудзяної каші, мамалиги, супів, запіканок, начинок для пирогів.

 

Крупа манна

Манна крупа виробляється із центральної частини пшеничного зерна. У манній крупі мало клітковини, проте вона багата рослинним білком і крохмалем і має високу калорійність і поживну цінність, характеризується високою засвоюваністю (засвоюваність манної крупи становить майже 100 відсотків). ніж у інших. Рекомендується для хворих з гострими хронічними захворюваннями шлунка, тонкого кишечника, печінки та жовчовивідних шляхів. Страви з манної крупи показані хворим, які перенесли хірургічні операції на органах черевної порожнини. Крупа манна знаходить широке застосування як у дитячому харчуванні, так і в повсякденному харчуванні дорослих, швидко готується, тому зберігає всі корисні речовини в процесі приготування.

Манні крупи використовуються не тільки для приготування манної каші. Вона широко використовується у кулінарії. Манну крупу додають при приготуванні супів, салатів. Готують запіканки, пудинги, галушки, тістечка та багато інших страв національної кухні.